Tirsdag 28. november klokken 12 til 13.30 ønskes alle interesserte velkommen til formell åpning av studentinkubatoren LevelUp og samlokaliseringen i helt nye lokaler på Måltidets hus hos teknologioverføringskontoret Validé.

Det vil bli servert kake og kaffe til alle besøkende.

Mange inkubatorbedrifter – både ferske og erfarne – har stands i inkubatorlokalene.

– Det blir rock’n’roll og full guffe, sier Marit Størseth, rådgiver i Validé.

Hun tenker da på bedriften Requestify som vant en finale tidligere i år i Iparks akseleratorprogram med sin sosiale plattform for musikkdeling. De deltar på åpningen og vil sørge for musikk og god stemning.

Studentbedrifter med suksess

Den nyetablerte studentinkubatoren LevelUp har vært i sving et halvt års tid, men skal nå altså åpnes formelt med brask og bram.

Tre studentselskaper er allerede etablert i tilknytning til inkubatoren, to har fått midler fra Forskningsrådets FORNY2020 program StudENT og flere har vunnet innovasjonspriser og akseleratorprogram, som nevnte Requestify.

TideWave – som for tiden sitter i inkubatoren – har gjort seg bemerket da de gikk helt til topps med det beste gründerprosjektet innen helseteknologi i en verdensomspennende studentkonkurranse.

Asbjørn Rørvik, som står bak studentinkubatorbedriften Knitting Printer, har mål om å  lage en strikkemaskin som er overkommelig å kjøpe for vanlige folk. Han er en av dem som er takknemlig for støtten fra Validé.

Dette kan Minnah F. Haniffa, leder for Senter for entreprenørskap ved Universitetet i Stavanger, bekrefte.

– Det kjekke med studentinkubatoren er at studenter som sitter her, får profesjonell hjelp og støtte fra rådgivere i Validé samtidig som de også har muligheten til å komme i kontakt med etablerte bedrifter som sitter i iPark-miljøet.

 

Der ideer kan poppe opp

-Det er kjekt at det kommer inn mer folk her, sier Bjørn Lorentzen i selskapet Tidewave R&D. De unge gründerne har vært i inkubatoren en tid, men ser fram til at miljøet utvides.

-Det er viktig for oss å være en del av et miljø der ideer kan poppe opp, der vi sammen kan myldre fram løsninger og der vi kan få råd og veiledning. Det er bra at studentinkubatoren er en del av et større gründermiljø, og ikke blir gjemt vekk, sier Tidewave-gutta Lorentzen og Smith.

Asbjørn Rørvik har også drevet med 3D-printeren sin i inkubatoren en tid. Han utviklet en strikkemaskin for hjemmemarkedet.

-Det blir spennende med enda flere folk her. Selv om vi driver med ulike ting, kan det være mye nytte i hverandre. Det er positivt at UiS og Validé gir studenter denne muligheten, sier Rørvik.

20 års fartstid

Validé driver inkubator og akseleratorprogram, og arbeider med forskningsbasert innovasjon. Validé er kun to år gammel, men har 20 års fartstid da selskapet er en sammenslåing av Ipark og Prekubator TTO.

Validé er ansvarlig i vår region for nasjonale program fra SIVA, Innovasjon Norge, Norges forskningsråd og Helsedirektoratet, samt mer. De mottar årlig over 500 ideer og tar videre rundt 50 av disse ideene i ulike utviklingsprogram og investerer i opp mot 20 selskap.

Akkurat nå sitter det 8–9 inkubatorbedrifter hos Validé, både LevelUp sine studentbedrifter og noen andre selskap i tidlig fase knyttet til Validés inkubator.

Skaper godt gründermiljø

Marit Størseth er en av dem som jobber for å skape et godt gründermiljø. Kontinuerlig jobber hun og kollegene med 70–100 bedrifter.

– Denne samlokaliseringen er viktig. Ved å skape et felles miljø får gründerne snakket sammen og delt erfaringer mellom seg. Vi rådgiverne i Validé støtter opp om ideene, er sparringspartnere og diskuterer strategi og forretningsmodeller med dem, forteller Størseth, som også tilrettelegger for inkubatorlunsjer. Hun trekker også fram de månedlige temalunsjene til Ipark som verdifullt for miljøet.

Author: Simen Malmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *