Festivitas på en tirsdag kler så absolutt en innovasjonsfest. Innovasjonsmiljøet på Ullandhaug har passert flere milepæler det absolutt er verd å markere, og ny kurs skal stakes ut. – Det vi skal leve av i morgen skapes her, og det skapes nå, sa Anne Cathrin Østebø, administrerende direktør i Validé da hun tok imot ca 200 gjester i foajeen i Måltidets Hus.

– Ullandhaug har vært og skal være et kraftsenter i Rogaland, sa UiS-rektor Marit Boyesen i sin åpningstale fra trappeavsatsen i Måltidets Hus som fungerte utmerket som podium for taler og pitchekonkurranse mellom 10 spreke gründerselskap. Vinneren ble kåret ved akklamasjon, og gikk til Kristine P. Mendonca i selskapet «Heia Yoga».

 

Alle er gode på noe

Kraften i innovasjonsmiljøet styrkes ved at flere aktører bidrar hvert på sitt vis til en innovasjonsvilje fra studenter og forskere til kommersialisering. Universitetet, Iris, Validé, Senter for innovasjonsforskning og Senter for Entreprenørskap på handelshøgskolen ved UiS, studentinkubatoren LevelUp og gründermiljøet i inkubatoren til Validé og Ipark; dette er til sammen Ullandhaugmiljøets innovasjonsmuskel.

-Hvem får det til? De som har tro på det de holder på med og som ikke gir seg. De som bruker sin kompetanse, men som også kobler til seg den kompetansen de mangler og som bygger team. Vi er alle gode på noe, heldigvis ikke på de samme tingene, sa Anne Cathrin Østebø.

 

Debattere og påvirke politikken

En raus gave på 50 millioner kroner fra Gjedebo-familien var så avgjort med på å bygge en ny grein på innovasjonstreet i Rogaland tilbake i 2007. Ragnar Tveterås er leder for Senter for innovasjonsforskning og senterets 10 årsjubileum ble markerte på Innovasjonsfesten.

-Historien om senteret er fortellingen om gaven som endret alt. Pengene etablerte senteret, men utfordringen var å flytte kapital til kunnskap og i fase to skape et miljø som ville plassere senteret som en stjerne på forskningshimmelen. Talentene måtte finnes, og det var som å kaste garn i grumsete vann. Derifra å skape et miljø som gir eksellent forskning, kan sammenlignes med toppidrett. Det er vanskelig å vite på forhånd hvem som tar gull, sa Ragnar Tveterås.

De lykkes så avgjort med å hanke inn talenter og forskningsmiljøet ble gradvis synlig og hørt i norsk offentlighet, og markerte seg også internasjonalt. De trødde på rogalandske tær og rokket ved selvbilde, og formidlingen av forskningen, både i kronikker og avisoppslag, har utfordret flere vedtatte sannheter om innovasjon og rystet politisk korrekte ståsted.

– Vi har fått avisoppslag som har fått folk til å gå i protesttog, men vi har også påvirket forskning- og utviklingspolitikken i Norge. Vi har servert kaldt vann mange ganger, men skal vi være et innovasjonssenter i verdenstoppen i framtiden må målet være å delta i debattene, ikke samle flest mulig likes, sa Tveterås.

 

Født sånn eller blitt sånn?

Senter for entreprenørskap samarbeider nært med Senter for innovasjonsforskning. Penger fra Gjedebo-familien bidro til å opprette begge sentrene. Entreprenørskapssenteret ble opprettet for å styrke utdanningstilbudet og interessen for nyskaping og innovasjon ved UiS. En slik styrking er blant annet at studentinkubatoren LevelUp nå blir samboer med Validé sin inkubator i Måltidets Hus. Slik håper man at to gründermiljø vil få gjensidig glede og nytte av hverandre.

Senteret tidligere leder, Egil Svela, understreket dette i sin tale.

– Ja, vi er etablert takket være en raus gave, men for å holde motoren i gang i innovasjon- og gründermiljø så må det være faglig forankring. Det er forskjell på født sånn eller blitt sånn. Egne studier om entreprenørskap og innovasjon inn i ulike fag er særdeles viktig. Først da blir det varig, sa Svela.

I dag er det Minnah F. Haniffa som er daglig leder for Senter for entreprenørskap, og hun stod for den offisielle åpningen av studentinkubatoren LevelUp.

 

Aftenantrekk; innovativt

200 gjester var i invitasjonen oppfordret til å kle seg innovativt. Det vekket kreativiteten blant deltakerne. Alt fra selvspikket rosett i knapphullet til fargerike kreasjoner. Vi falt likevel mest for antrekket til Kari Holmefjord Vervik, daglig leder i Innovasjon Norge, Rogaland. Hun hadde kledd seg opp som et trafikklys i grønn kjole, røde strømper og gule sko. Et lysende statement til forskere, studenter og gründer fra dem som forvalter den statlige pengepotten for innovasjon.

 

Author: Hilde Garlid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *