Typhonix er en liten gründerbedrift fra Jæren med sju ansatte, og tilholdssted på Bryne, men størrelsen på selskapet har ingenting å si når det kommer til innovasjon. Da er det ideer og teknologi som gjelder.

I knivskarp konkurranse med andre aktører var det Typhonix som vant innovasjonsprisen i kategorien små og mellomstore bedrifter. (SMB-markedet)

TAKKER: Ole Jørgen Engesvoll i Typhonix fra Bryne, kunne motta innovasjonspris fra olje- og energiminister Terje Søviknes på ONS. (Foto: Trude Håland, Jærbladet)

 

Tyfonteknologi som energieffektiviserer

De vinner prisen for en såkalt lavskjærsventil og innovasjonen deres heter “Typhoon Valve System”. Ved å redusere turbulens og skjærekrefter i ventiler, bidrar teknologien til mer kostnadseffektiv og renere produksjon. Typhoons ventilsystem er utviklet av Typhonix i samarbeid med flere oljeselskaper.

Teknologien gjør at du kan holde lengre liv i modne brønner med høy vannproduksjon og nye anlegg kan bygges 20-30 prosent mindre.

 

Fra PhD til innovasjonspris

Selskapet ble etablert i 2006 av Trygve Husveg, i nært samarbeid med TTO-en som den gang het Prekubator. Prekubator AS og Ipark AS har både investert og vært styremedlemmer i selskapet.

Teknologien er utviklet fra Trygve Husveg sin PhD-oppgave fra 2007 med tittelen “use of cyclones in petroleum processing”. Det er denne teknologien som danner grunnlaget for selskapsnavnet Typhonix.

Slik beskriver selskapet selv teknologien sin: “En stor del av dagens prosessutstyr innen olje og gass skaper forskyvningskrefter og turbulens som forstyrrer separasjonsprosessen og transporten. Lavskjærsventilen er selskapets første produkt, men siden 2011 har selskapet også utviklet lavskjærsentrifugalpumper og flerfasesamplingsutstyr”.

Typhonix har fått støtte fra Forskningsrådet til å utvikle sin teknologi.

 

-Tiltro til vår teknologi

– Det betyr veldig mye at andre har tiltro til teknologien, derfor er en slik pris viktig for oss. Støtten fra Forskningsrådet har hatt en utløsende effekt, og støtte fra vår lokale inkubator Validé har betydd svært mye for oss, sa Ole Jørgen Engelsvoll i Typhonix i sin takketale. Prisene ble delt ut av olje- og energiminister Terje Søviknes (FrP).

Det andre selskapet som vant innovasjonspris på ONS er det internasjonale oljeserviceselskapet Interwell. Juryen vektlegger at begge prisvinnernes teknologier bidrar til energieffektivisering og dermed lavere utslipp fra norsk sokkel.

Author: Hilde Garlid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *