Linkedin-03arrow forwardGroup 68 Copy 13Group 68 Copy 13ListPage 1Facebook-04fbPage 1Group 125Group 3Group 3Page 1Group 68 Copy 12Group 126Loupe CopyPage 1Group 68 Copy 6Group 68 Copy 6twitterListGroup 2Arkivvalide_symbol_whiteGroup
Validée i tall 2021 hovedbilde

Året ikke så mange hadde troen på

Til alle de som sa det ikke var mulig; Joda, - det går an å drive med innovasjon og næringsutvikling fra hjemmekontor, men helt lett er det jo ikke. Når vi nå teller opp tallene fra selskapene vi jobber med, så viser de knallsterke resultat.

Vi har tilpasset oss de varierende 2021-reglene, og begrensninger til tross; resultatene skinner. Her noen imponerende highlights.

LES RAPPORTEN: Validé i tall 2021

Mye handler om penger
Validé har ved utgangen av 2021 avtale med 200 selskaper, og 73 av disse har vi investert i. Inkubatorselskapene har gjort en iherdig innsats for å skaffe seg investorer, partnere og støtte fra offentlige aktører som Innovasjon Norge, Norges forskningsråd, EU eller andre myndigheter som bistår forskning, innovasjon og næringsetablering.

Resultatet er:
• 697 millioner kroner innhentet i privat kapital, privat- og offentlig støtte.

Det er et imponerende tall langt over de målene vi trodde var mulig ved starten av et koronaår. Selskapene «has proved us wrong», så ettertrykkelig.

Det vil høstes mange nye resultat av disse pengene. Nye produkt vil nå markedet, og nye løsninger vil erstatte mindre bærekraftige løsninger innen både energi, helse og digitalisering. Gründerselskapene vil ansatte folk og investorene vil, forhåpentligvis, kunne smile hele veien til banken når disse selskapene får markedshjulene til å trille.

Valide i tall 2021 forskning

Forskningsideer «The long run»
• 258 millioner kroner er hentet inn av privat og offentlig kapital, i 2021, av 10 forskningsbaserte selskap opprettet i perioden 2012-2021.

Ideer som Validé jobber med fra forskningsmiljøene er akkurat så lite som det høres ut. Det er bare en idé; en teori, en algoritme, en matematisk mulighet eller en kjemisk formel. Men når sånt er dyrket fram av forskere, vandret den lange veien via patentsøknad, testing og re-testing, så kommer vi til et punkt der vi, sammen med forskerne og forskningsmiljøene, må bestemme om det finnes en industri som vil kjøpe løsningen som en lisens, eller om vi skal etablere et eget selskap og starte på et forretningsløp helt fra bunn.

Akkurat nå har vi vi en håndfull slike selskap som er spunnet ut fra forskningsmiljø på UiS og fra SUS. De har jobbet iherdig og modnet sine produkt og markeder i noen år. Nå, i 2021, har flere private investorer meldt sin interesse. Det gir løsningene nye kommersielle vinger. Vi vil stolt nevne: Saferock, Factiverse, Nabla Flow, KVS Technologies, Smart Crowding, Tidewave, Shoreline og Huddlestock.

Valide i tall 2021 inkubator

Validé trygger start og vekst
• 47 selskap har i 2021 deltatt i ett av vekstprogrammene fra Validé.

I 2021 inngikk vi partnerskap med SR-Bank og Monner om å bidra til utviklingen av GründerAcademy. Det gjøre Validé sammen med de beste innovasjonsmiljøene fra Haugesund, Bergen, Kristiansand og Oslo. To kull, med totalt 69 startups, 20 av dem fra Rogaland, har fått bygget på sin forretningskompetanse, utvidet sitt nettverk og fått mentorhjelp. De har konkurrert om SR-bank sine pengepremier og tittelen «Årets gründerbedrift», og de har pitchet for et stort, nasjonalt korps av investorer. Noen har vunnet, noen føler seg slått; men alle melder tilbake at de har lært «sykt mye» og at virksomheten har vokst.

• 6 helserelaterte vekstselskap har startet et utdanningsløp i en ny helseakselerator. Helseklyngen Norwegian Smart Care Cluster lansert i 2021 et eget vekstprogram i samarbeid med norske og nordiske partnere. Erkjennelsen er at helseprodukt og tjenester trenger spisset forretningskompetanse for å entre og vokse et nordisk og internasjonalt marked.

• ITSA Start siktet seg mot en ny målgruppe og ny form i 2021. Programmet henvender seg til gründere med en forretningsidé; altså hakket før startuplivet. 11 deltakere fikk intensiv innføring i 5 ferdigheter på 5 uker.

• ITSA Growth er et vekstprogram i andre enden av skalaen. Dette er selskaper med 1-5 års fartstid som både har produkt og marked, og er klare for å hente kapital for å vokse. 11 tøffe selskap med potensial er nå i innspurten av programmet som startet i oktober. 24. februar 2022 er det DemoDay for en sal av dyktige investorer som er vant til at det kommer mye godt ut av ITSA.

Valide i tall 2021 Haugesund

Validé i hele Rogaland
Du finner en Validé-inkubator fra nord til sør i fylket vårt. Validé Haugesundregionen er den modige og slagkraftige inkubatoren i familien vår, hvor duoen Åse Tveit Samdal og Rikke Lønning setter mot og fart i gründerskap og næringslivet på Haugalandet. De har imponerende tall for 2021, selskaper har håvet inn både millioner, priser og byggekontrakt for etablering av ny industri. De to erfarne forretningsutvikler bistår gründere enten det gjelder skogplanting, krabbefiske, interiørdesign, ed-tech eller high-tech, og leverer inkubatortjenester på øverste hylle.

I desember gjestet sjefen vår, Anne Cathrin Østebø, Jærrådet. Det er en heldagssamling av ordførere, rådmenn og næringssjefer fra Sandnes, Gjesdal, Klepp, Time og Hå. Validé har 89 aktive selskap med adresse Jæren, og vi fikk dele informasjon og erfaring om Validé Jæren og våre tjenester.

I Egersund har inkubatoren Validé Dalane etablert seg i Langholmen næringspark. Dalane er regionen som posisjonerer seg innen vindindustrien, og hvor Offshore Wind klyngen har sitt fotfeste.

Validé samarbeider videre med næringshager i rogalandskommunene, og når bredt via de nettverkene vi gladelig deltar i; enten det er via de seks næringsklyngene, næringsforeningene eller utvalg, grupper, møter og råd. En ting er sikkert; mange må bygge sammen for å lykkes med næringsutvikling, omstilling og et kunnskapsbasert næringsliv.

Valide i tall 2021 feiring

Året det var så bratt
Gikk alt bare godt i 2021, da? Vi har manglet et vesentlig verktøy dette året. Gjennom 25 år med forretningsutvikling vet vi hvilket magisk krydder det er for god innovasjon at folk faktisk møtes; deler, lærer, lufter ideer, gir innspill, tipser om «en-å-snakke-med» – rett og slett inspirerer hverandre.

2021 var året hvor kaffemaskinene tørstet, møterom stod tomme, kantiner gikk for halv maskin, avlysninger av møter kom fortere enn nye og nettverkene våre ble digitalisert. Det funket dét; men når du kun har deg selv å mingle med i møtepausene, det er kun Google som svarer når du spør og kontakt skjer via skjema – ja, da mangler vi en viktig ingrediens i innovasjonsoppskriften vår.

Men nå lysner det. Selskapene har bevist for alle dem som tvilte at pandemiåret ikke har bremset viljen og utviklingstakten.